HTML-sitemaps & SEO. Het is net als beleggen

Sommige oude SEO-technieken zijn nog steeds bijzonder krachtig. HTML-sitemaps zijn daar een goed voorbeeld van!

4 min.

De metafoor van beleggen

Ik leg de waarde van interne links (en daarmee het belang van HTML-sitemaps) uit aan de hand van een metafoor die velen kennen: beleggen. Want links zijn de valuta van het web, en van Google. Het maakt uit waarin ze belegd worden ...

Net als bij beleggen gaat het erom dat je je vermogen daar belegt waar het het beste rendeert. Dat is bij interne links, je navigatie dus, precies hetzelfde. Pagina’s hebben waarde, en (interne) links verdelen die waarde.

Over HTML-sitemaps

Niet elke pagina van je website hoeft perse te ranken in Google. Want je kunt ze ook gebruiken om je 'moneypages' te ondersteunen.

Mijn favoriete voorbeeld zijn HTML-sitemaps. Die zijn heel nuttig om grote hoeveelheden pagina's binnen enkele stappen beschikbaar te maken.

Het SEO-nut van die pagina's is 'discovery': ze zorgen ervoor dat je site-structuur zeer plat en daarmee heel goed bereikbaar is! Zeker bij longtailsites, zoals (grote) webshops, is dit belangrijk.

Want wat is een HTML-sitemap? Een pagina met een opsomming van links. That's it.

Maar juist omdat er alleen maar links op zo'n pagina staan, kun je naar veel pagina's verwijzen. Het enige wat je ook nodig hebt is die links:

  • -

    Fancy afbeeldingen (traag!), allerlei dubbele teksten etc. kunnen achterwege blijven

  • -

    En je hoeft niet eens linkteksten met overdreven keywords erin te gebruiken (dat is sowieso ouderwets): de naam van de pagina is genoeg.

  • -

    Dat wil niet zeggen dat een HTML-sitemap pagina lelijk moet zijn. Er zijn ook mensen die je site bezoeken (hopelijk). Als die op zo’n pagina belanden, dan kunnen ze het gebruiken voor navigatie.

    Je zult versteld staan trouwens van hoeveel mensen deze manier van navigeren prettig vinden. Zorg dus ook voor minstens on-lelijk design.

Maar waarom zijn die sitemaps nou zo belangrijk?

Het belang hiervan kan niet genoeg benadrukt worden.

Alle pagina’s van een website moeten via meerdere routes (wij hanteren een minimum van 3 verschillende routes als standaard) bereikbaar zijn. Dat is een minimum vereiste om met die pagina überhaupt kans te maken in Google.

Anders gezegd: als niet alle pagina’s, waarvan het ook de bedoeling is dat ze vindbaar zijn in Google, via minstens 3 routes bereikbaar zijn, is dat een showstopper. Dan hebben alle andere optimalisaties niet eens zin.

Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome

Er zijn meer manieren om navigatie op een website te organiseren. HTML-sitemaps zijn niet de enige. Dat weten we. Het is wel 1 van de krachtigste en makkelijkst te implementeren manieren. Dat is waarom we er zo’n fan van zijn.

Tip: wellicht is dit een goed moment om deze sterk gerelateerde producten te noemen

Dit zijn producten / diensten van ons die het onderwerp van dit artikel raken. Wellicht kunnen we helpen.

Zijn de bovenstaande producten bekeken? Mooi! Dan kunnen we verder.

Hoe dan? Een out of the box voorbeeld van een ‘sitemap route'

Vaak is enige creativiteit nodig om meerdere ‘routes’ te maken met HTML-sitemaps. Daarom een voorbeeld van zo’n creatieve aanpak. Dit wil niet zeggen dat dit altijd een goed idee is: het gaat erom dat we hier ‘out of the box’ zorgen voor meerdere routes naar alles.

Bijvoorbeeld op alfabet:

  • -

    Pak de eerste letter van de pagina naam: dan heb je minimaal 26 sitemaps.

  • -

    Binnen een letter kun je kijken naar de tweede letter (AA-ZZ etc): 26 x 26 sitemaps.

  • -

    Plaats 250 links per pagina.

  • -

    Gooi er eventueel een bescheiden paginering (inclusief rel=next/prev) tegenaan van bijvoorbeeld 5 pagina's

  • -

    Et voilá: 26 x 26 x 250 x 5 = 845.000 pagina's ontsloten binnen maximaal vijf stappen. De route naar pagina nummer 845.000: homepage » sitemap » letter A » letter ZZ » pagina 5

Grote voordeel is ook dat de meeste producten ook stabiel bereikbaar blijven via een bepaalde sitemap: de eerste letter van hun naam zal doorgaans niet wijzigen. Daar wordt Google erg blij van :)

Finishing touch: integratie

Maar we zijn er nog niet.

Je moet nu proberen om die sitemaps een plek te geven binnen de normale navigatiestructuur, zodat er bijvoorbeeld vanuit breadcrumbs consequent naartoe gelinkt kan worden. Die sitemaps moeten dus een deel zijn van je normale site, en het zou ook niet erg moeten zijn als 'echte' mensen (en dus niet alleen Google) op die pagina's terechtkomen.

Sterker nog: als blijkt dat bepaalde sitemaps qua onderwerp gezien interessant zijn (bijvoorbeeld als je sitemaps hebt per producent van producten die je aanbiedt, en je wilt ranken op de naam van de producent), dan kun je de template van zo'n sitemap aanpassen en omvormen tot categoriepagina, zonder dat je de URL hoeft te wijzigen.

Veel websites maken gebruik van URL-patronen die op zichzelf niet naar een pagina verwijzen, maar die het systeem nodig heeft om te weten dat iets bijvoorbeeld een 'product' is en geen 'blog artikel'. Aan de hand van dat URL-patroon weet zo'n systeem dan welke template het moet laden, en uit welke database de data komt. Een webshop bijvoorbeeld, heeft niet zelden een URL-structuur als: site.nl/producten/productx

Waarbij de pagina /producten een lege pagina is (of zelfs een 404 als je 'm direct opvraagt): het wordt alleen maar gebruikt als prefix voor een product. Maar juist op de pagina /producten kun je nu prima zo'n sitemap kwijt. Je linkt er in je breadcrumbs naartoe, en maakt het zelfs een beetje mooi en nuttig.

Je homepage geldt dan als etalage voor de belangrijkste producten en aanbiedingen; de sitemap verwijst door naar alles, en direct daarna komen de producten. Een zeer platte structuur, en ideaal voor SEO.

→ Call to action ←

Klinkt interessant?

Laten we dan de virtuele afstand tussen ons 1 stap kleiner maken!